Fundația „Emil Cioran“

Prin voință testamentară, scriitorul și filozoful român Emil Cioran (1911-1995) a dispus ca fondurile ce provin de pe urma publicării cărților sale în limba română, ca drepturi de autor, să se adune într-un fond separat și, prin alocare de burse, să vină în sprijinul tinerilor studioși.

Așa s-a creat, la începutul anilor 2000, Fundația „Emil Cioran“, după ce editura Humanitas, încă din 1990, publicase atât scrierile românești ale lui Cioran, cât și traduceri din operele sale scrise în limba franceză. Au fost create atunci și au început să se acorde Bursele „Emil Cioran“, – cea mai importantă activitate a fundației create de Gabriel Liiceanu și Sorin Vieru.
De-a lungul anilor, numeroși tineri – doctoranzi, masteranzi, sau chiar doctori în filosofie au fost sprijiniți, în momentele de răscruce a carierei, prin acordarea unei burse care, deși nu foarte consistentă, reprezenta totuși un sprijin important în contextul parcursului lor. Au fost sprijiniți atât tineri cercetători din țară, cât și cei aflați în străinătate la studii, dar care – pe o perioadă anume – aveau nevoie de mijloace pentru a le continua.
Bursieri
galerie de portrete
Bursele „Cioran“
Durata bursei a fost, de la înființare și până în prezent, de 12 luni și s-a acordat – prin hotărârea Consiliului Director – începând de la o dată din an, până la data din anul următor. Această flexibilitate a procesului de selecție și adjudecare a făcut ca fondurile să poată fi distribuite cât mai eficient. „Bursieri Cioran“ de-a lungul anilor au fost în principal tineri din domeniul filozofiei, dar au fost de asemenea susținuți tineri care urmau studii în domeniul arheologiei, literaturii sau alte științe umaniste.
